EIT Food Pārstāvniecības Latvijā organizētā pasākuma “Challenge Labs: Meikatons 2024”
ŽŪRIJAS KOMISIJAS VĒRTĒŠANAS NOLIKUMS
1. VISPĀRĒJIE NOTEIKUMI
1.1. Nolikuma izmantošana
Šis Žūrijas komisijas vērtēšanas nolikums (turpmāk - Nolikums) nosaka kārtību, kādā Žūrijas komisija (turpmāk - Žūrija) vērtē pasākuma “Challenge Labs: Meikatons 2024” (turpmāk – Pasākums) dalībnieku komandu izstrādātos un prezentētos gala rezultātus Pasākuma noslēgumā.
Nolikums ir pieejams visām ieinteresētajām pusēm, kas piedalās minētajā Pasākumā. Nolikums ir publicēts Pasākuma oficiālajā tīmekļa vietnē meikatons.lv.
1.2. Pasākuma organizatori
Pasākumu organizē EIT Food pārstāvniecība Latvijā, kuru veido Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (turpmāk - LBTU), SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (turpmāk - LLKC), kopā saukti par Organizatoriem un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.
1.3. Pasākuma mērķis
Pasākuma mērķis ir 48 stundu laikā radīt jaunus, dzīvotspējīgus, uz inovācijām un dizaina domāšanas principiem balstītus projektus, risinājumus vai prototipus (turpmāk – Produktus) pārtikas sistēmas problēmu risināšanai.
1.4. Pasākuma uzdevumi
Radīt Produktu jebkurā formā, ieskaitot, bet neaprobežojoties ar koncepciju, dizainu, plānu, prototipu, produktu, lietotājprogrammu, programmatūru, aparatūru utt. Tai skaitā, Produkts var būt miniatūrā versijā, lai spētu demonstrēt funkcionalitāti.
1.5. Pasākuma Produkta saturs
Attiecas uz jebkuru Produkta elementu vai tā daļu, ieskaitot ideju, koncepciju, jebkuru saturu, kas izmantots Produkta prezentēšanā, programmatūru, pirmkodu, struktūru, izkārtojumus, grafiskos attēlus vai video, prezentāciju, datus, programmas, domēna nosaukumus, projektus, tehniskās dokumentācijas vai jebkurš cits būtisks saturs.
1.6. Pasākuma norises laiks
2024. gada 8. novembris – Pasākuma atklāšana, LBTU Sudraba zālē, Lielā iela 2, Jelgava (tiešsaistē un klātienē).
2024. gada 9. novembris – Komandu darbs pie ideju izstrādes, mentoru konsultācijas, dienas kopsavilkums - atskats par paveikto (tiešsaistē un klātienē).
2024. gada 10. novembris - Pasākuma dalībnieku prezentācijas Žūrijai un to vērtēšana, noslēguma pasākums, uzvarētāju apbalvošana (tiešsaistē un klātienē).
2.DALĪBA PASĀKUMĀ
2.1. Dalībnieki
2.1.1. Pasākums ir atklāta tipa un tam var pieteikties ikviens interesents vai interesentu grupas (ne mazāk kā 2 un ne vairāk kā 6 cilvēki komandā), kuras sasniegušas 18 gadu vecumu un savu dalību pieteikušas līdz organizatoru noteiktajam pieteikšanās termiņam.
2.1.2. Pasākumā kā dalībnieki nevar piedalīties Žūrijas locekļi, viņu paziņas vai radinieki.
2.1.3. Pasākuma dalībniekiem, kuri nevarēs piedalīties klātienē, saņemot pārējo komandas biedru atbalstu, un objektīvi izvērtējot, vai ir iespējams savus uzdevumus paveikt attālināti, iespēja pilntiesīgi piedalīties tiešsaistē.
3.PASĀKUMA VĒRTĒŠANA
3.1. Pasākuma laikā izstrādātos Produktus vērtē Organizatoru izveidota Žūrija, kura noteiks uzvarētājus pēdējā Pasākuma dienā pēc noslēguma prezentācijām.
3.2. Žūrijas sastāvā tiek iekļauti neatkarīgi eksperti, kas strādā uzņēmējdarbības, inovāciju, tehnoloģiju pārneses, jauno tehnoloģisko vai inovatīvo uzņēmumu inkubācijas jomā.
3.3. Gadījumos, kad Žūrijas loceklis nevar piedalīties Žūrijas darbā objektīvu iemeslu dēļ, viņa pienākumus var veikt rezerves locekļi. Konkursa Žūrijas locekļu aizvietotājus publiski paziņo vismaz divas dienas pirms pēdējās Pasākuma dienas.
3.4. Žūrijas sastāvs:
3.4.1. Dina Popluga – LBTU profesore un Ekonomikas un finanšu institūta direktore.
3.4.2. Olita Untāla – Attīstības finanšu institūcija ALTUM Vidzemes reģiona vadītāja.
3.4.3. Kaspars Žūriņš – SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs valdes loceklis.
3.4.4. Guntars Ozoliņš – SIA “Dojus Latvija” Lielo klientu vadītājs.
3.4.5. Antons Adamovičs – EIT Kopienas Latvijā vadītājs.
3.5. Žūrijas komisijas priekšsēdētājs Žūrijas locekļu kopīgi izvēlēts no Žūrijas locekļu vidus, kopīgi vienojoties, pasākuma norises dienā.
3.6. Žūrijas darbu protokolē Organizatora izvēlēts protokolētājs.
3.7. Produkts tiks vērtēts ar vērtēšanas kritēriju punktu sistēmu. Vērtēšanas kritēriji:
3.7.1. Problēma.
3.7.2. Unikalitāte.
3.7.3. Jaunums tirgū.
3.7.4. Biznesa modelis.
3.7.5. Vides ietekme.
3.8. Pēc noklausītās komandas prezentācijas Žūrija aizpilda individuālo vērtējuma tabulu (1.pielikums).
3.9. Vērtējot komandu prezentāciju, tiek ņemta vērā tikai tā informācija, kas tiek sniegta un pamatota prezentācijas ietvaros.
3.10. Ja komandas prezentācijas laikā netiek sniegta informācija par kādiem no vērtēšanas lapā ietvertajiem jautājumiem, tad attiecīgo jautājumu noskaidrošanai, Žūrija jautājumu un atbilžu laikā uzdod prezentētājam precizējošus jautājumus.
3.11. Komandas prezentācijai atvēlētais laiks ir 7 minūtes, un 3 minūtes tiek dotas Žūrijas un ekspertu/ mentoru jautājumu uzdošanai.
3.12. Katrs Žūrijas loceklis Dalībnieku komandu prezentācijas vērtē, vērtēšanas kritērijiem piešķirot punktus vērtējuma skalā no 1 līdz 5, kur 5 punkti - vērtēšanas kritērijam, kas saņēmusi visaugstāko novērtējumu, bet 1 – kas saņēmusi viszemāko novērtējumu.
3.13. Žūrijas kopējo vērtējumu iegūst, summējot visu žūrijas locekļu katras komandas prezentācijai piešķirto vidējo punktu skaitu visos vērtēšanas kritērijos. Kritērijiem, kuriem ir vairāk kā viena vērtēšanas pozīcija, tiek ņemts vidējais aritmētiskais rādītājs.
3.14. Par uzvarētāju jeb 1. (pirmās) vietas ieguvēju kļūst komandas prezentācija, kas saņēmusi vislielāko punktu skaitu. Secīgi no lielākā punktu skaita līdz mazākajam, Dalībnieki ierindojas vietās no 2. (otrās) līdz pēdējai. Pēdējo vietu iegūst Dalībnieku komanda, kas saņēmusi viszemāko punktu skaitu.
3.15. Ja vienādu punktu skaitu saņēmušas vairāku komandu prezentācijas, uzvarētāju nosaka balsojot. Balsošanā visiem Žūrijas locekļiem ir vienlīdzīgas balsis. Ja balsošanā radies vienāds Žūrijas locekļu balsu sadalījums, izšķirošās balss tiesības ir Žūrijas priekšsēdētājam.
3.16. Žūrijas locekļi, kas tieši vai netieši ir saistīti ar Dalībnieku vai tā iesniegto un vērtējamo darbu, balsošanā nepiedalās.
3.17. Pasākuma godalgoto vietu ieguvēji tiek noteikti ar Žūrijas lēmumu. Žūrijas lēmumu ieraksta EIT Food Challenge Labs – žūrijas sanāksmes kopsavilkuma protokolā, ko paraksta žūrijas locekļi un protokolētājs (2. pielikums).
3.18. Žūrijas lēmums nav apstrīdams.
3.19. Pasākuma balvu fonds tiek noteikts un sadalīts šādā apmērā, pirms nodokļu nomaksas:
3.19.1. 1. vieta - 2000 EUR (divi tūkstoši eiro, 00 centi) no galvenā pasākuma atbalstītāja “Dojus Latvija”.
3.19.2. 2. un 3.vieta - veicināšanas vai naudas balvas no pasākuma atbalstītājiem.
3.19.3. Papildu minētajam, Pasākuma atbalstītājs, kā arī Organizators var piešķirt savas simpātiju balvas.
3.20. Naudas balva tiks izmaksāta vienādās daļās katram uzvarētājkomandas dalībniekam, vai komandas dalībniekiem savstarpēji vienojoties, parakstot vienošanos un izvērtējot katra dalībnieka ieguldījumu. Nodokļi tiks nomaksāti pirms naudas balvas pārskaitīšanas.
3.21. Pēc apbalvošanas ceremonijas uzvarētājkomandu dalībniekiem jādodas pie Nolikuma 4.4. punktā minētās kontaktpersonas un jāsniedz informācija, kas nepieciešama balvas saņemšanai: vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese un bankas konta numurs.
3.22. Naudas izmaksa tiks veikta 30 (trīsdesmit) dienu laikā no Pasākuma uzvarētāju paziņošanas dienas. Veicināšanas balvas uzvarētājiem tiek nogādātas ne vēlāk kā 5 (piecu) darba dienu laikā no Pasākuma uzvarētāju paziņošanas dienas.
4.CITA INFORMĀCIJA
4.1. Organizatori patur tiesības nodrošināt atklāšanas daļas, noslēguma prezentāciju, apbalvošanas ceremonijas translēšanu tiešsaistē.
4.2. Piedaloties Pasākumā, Žūrijas locekļi piekrīt, ka Pasākuma norises laikā var tikt fotografēti, filmēti un fotogrāfijas, un audiovizuālais materiāls var tikts publiskots nekomerciālos nolūkos - sekmējot Pasākuma atpazīstamību un popularitāti.
4.3. Lai sekmētu Pasākuma atpazīstamību un popularitāti, Organizatoram ir tiesības pēc saviem ieskatiem izmantot Pasākuma gaitā iegūtos materiālus (Produkta apraksts publiskojams tikai gadījumos, kad tas saskaņots ar idejas autoru), tajā skaitā tos publicēt, ievietot Internetā, pavairot utml.
4.4. Pasākuma Organizatoru kontaktpersona ir LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas un EIT Food Pārstāvniecības Latvijā vadītāja Ilze Laukalēja-Broka, ilze.laukaleja@lbtu.lv.
5.GROZĪJUMU VEIKŠANA
5.1. Saskaņā ar Organizatora lēmumu, šajā Nolikumā var tikt veikti grozījumi. Visi veiktie grozījumi tiek publicēti konkursa oficiālajā tīmekļa vietnē meikatons.lv.
ORGANIZĒTĀJI:
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes prof., Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja, EIT Food pārstāvniecības projekta zinātniskā vadītāja Sandra Muižniece-Brasava
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla Sekretariāta vadītājs, Valsts funkciju deleģējuma koordinācijas direktors Edgars Linde
Challnage Labs Meikatons vērtēšanas tabula
Challenge Labs žūrijas protokols