Noslēgusies Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) organizētā EIT Food iniciatīva Challenge Labs | Meikatons 2024, kas norisinājās LBTU Pārtikas institūtā un Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrā. Pasākuma laikā dalībniekiem tika nodrošinātas dizaina domāšanas darbnīcas, kā arī 25 mentoru atbalsts, aptverot dažādas nozares. Kopumā četrdesmit dalībnieki desmit komandās izstrādāja drosmīgus un inovatīvus risinājumus pārtikas atkritumu samazināšanai, koncentrējoties uz ilgtspējīgu resursu izmantošanu.
Par Challenge Labs | Meikatons 2024 uzvarētājiem un galvenā atbalstītāja DOJUS Latvija 2000 EUR naudas balvas ieguvējiem kļuva komanda “Sustainable Plant Protein” komanda – Аlina Sivačova un Igors Sivačovs. Viņi piedāvāja inovatīvu risinājumu eļļas ražotājiem, un laureātu izstrādātā tehnoloģija ļauj efektīvi pārstrādāt spiedpaliekas ar augstu eļļas saturu. Izmantojot inovatīvu attīrīšanas tehnoloģiju, tika iegūti dažādas tīrības pakāpes proteīna koncentrāti un augstvērtīgs proteīna izolāts. Šī metode ļauj pilnībā izmantot blakusproduktus, sadalot tos trīs vērtīgos resursos: tehniskajā eļļā, šķiedrvielās un proteīna izolātā, radot bezatkritumu pieeju, kas veicina ilgtspēju un resursu efektivitāti eļļas ražošanas nozarē.
“Pārtikas izšķērdēšana ir viens no būtiskākajiem izaicinājumiem, ar kuru saskaras mūsdienu pārtikas sistēma, un mūsu pienākums ir strādāt pie risinājumiem, kas varētu palīdzēt mainīt šo situāciju. Ir patiess prieks redzēt desmit komandu aktīvu darbu pie ilgtspējīgiem risinājumiem, kas ne tikai veicina resursu efektīvu izmantošanu, bet arī sniedz praktiskus piemērus tam, kā zināšanas un inovācijas var tikt izmantotas pozitīvai ietekmei uz sabiedrību,” uzsvēra LBTU rektore Irina Arhipova.
EIT Food Pārstāvniecības Latvijā vadītāja Ilze Laukalēja-Broka piebilda: “Dalībnieku prezentētie risinājumi ir apliecinājums tam, ka šāda pasākuma koncepts ne tikai veicina, bet arī paātrina inovāciju izstrādi studentu un jaunuzņēmumu vidē. Redzēt dalībnieku aizrautību un viņu spēju piedāvāt konkrētus, praktiskus risinājumus pārtikas nozares izaicinājumiem ir iedvesmojoši. Šie projekti, ko mēs šeit redzam, var kļūt par pamatu tālākai attīstībai un pat pāraugt pilnvērtīgos uzņēmumos, kuri piedāvās ilgtspējīgus risinājumus pārtikas sistēmai ne tikai Latvijā, bet arī plašākā mērogā.”
Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla Sekretariāta vadītājs Edgars Linde atzīmēja: “Aprites ekonomika un bezatlikumu tehnoloģijas ir jēdzieni, kas arvien vairāk ienāk mūsu dzīvē, pārvēršas no lozungiem un vīzijām reālās idejās, projektos un darbībās. 2024. gada Meikatona laureātu piedāvājumi ir vēl viens spēcīgs apliecinājums tam. Varam būt pārliecināti, ka šie un citi projekti nākotnē dos būtisku ieguldījumu ražošanas atkritumu samazināšanai, palīdzot mums sasniegt vides mērķus, bet tajā pašā laikā arī radīt papildu pievienoto vērtību ekonomikai.”
Papildus uzvarētāju komandai “Sustainable Plant Protein” godalgas ieguva arī šādi projekti:
Pasākuma norisi ar produkciju atbalstīja Alus darītava “Tērvete”, Gemoss, Skrīveru Saldumi, Gutta Latvija un Kalve Coffee Roasters. Šo atbalstītāju sniegtais atspēriena punkts ļāva dalībniekiem gūt enerģiju un iedvesmu darba procesā, veicinot pozitīvu un radošu atmosfēru visas Challenge Labs | Meikatons 2024 norises laikā.
Challenge Labs ir EIT Food iniciatīva, kas vērsta uz pārtikas sistēmu uzlabošanu, apvienojot studentus, zinātniekus, uzņēmējus un profesionāļus, lai kopīgi radītu inovatīvus risinājumus. Šo iniciatīvu Latvijā 2024. gadā īsteno EIT Food Pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU), Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla pasākumu ietvaros, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un galveno atbalstītāju Dojus Latvija.